Fantastyczne ogórki kiszone bez sterylizacji: są wyjątkowo smaczne i chrupiące. Szybko i sprawnie, robię tak od lat.
Dzięki temu przepisowi z możesz przygotować pyszne ogórki kiszone nawet bez konieczności sterylizacji! Szybko i sprawnie – przetwory gotowe na sezon zimowy!
Potrzebujesz:
- świeże ogórki gruntowe
- 1 – 2 gałązki kopru
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 – 3 liście porzeczki
- 2 – 3 liście chrzanu
- 2 – 3 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 – 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki octu
- woda
Przygotowanie:
Umyj ogórki i zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Umyj koperek oraz wszystkie liście i pokrój je na mniejsze kawałki.
Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na 3 kawałki. Wysterylizuj słoiki. Koperek z liśćmi ułóż na dnie słoików (z wyjątkiem liści laurowych), następnie dodaj ogórki – ułóż je tak ciasno, jak to możliwe. Zagotuj wodę i wlej do słoików.
Następnie odlej wodę z słoików z powrotem do garnka i zagotuj. Ponownie zalej nią ogórkami, przykryj pokrywkami i odstaw na 10-15 minut. Ponownie odcedź wodę do garnka, dodaj cukier, sól, liście laurowe i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia.
Zalej ogórki połową marynaty. Dodaj ocet i wlej resztę marynaty, aż słoiki będą pełne. Szczelnie zakręć pokrywki. Odwróć je do góry dnem i zawiń w koc. Odstaw do ostygnięcia. Przenieś schłodzone przetwory w chłodne miejsce. Marynowane ogórki będą zdatne do spożycia przez około 1-2 lata bez sterylizacji.
WSKAZÓWKI:
Ogórki kiszone są niezwykle smaczne i chrupiące, jeśli zastosujesz się do tych wskazów:
- Do przygotowania marynaty używaj tylko czystej wody.
- Wybierz tylko młode ogórki o cienkiej skórce.
- Przed marynowaniem namocz je w lodowatej wodzie.
- Smak i jakość ogórków zależy również od użytej przyprawy. Jeśli użyjesz więcej czosnku, ogórki zmiękną.