Wreszcie mam idealny krem do ciasta francuskiego, który zrobisz w 30 minut. Pyszny deser, któremu nikt się nie oprze.
Jeśli masz w domu ciasto francuskie i nie wiesz, co z nim zrobić, koniecznie spróbuj tego przepisu! Prosty krem pomarańczowy i chrupiące ciasto francuskie to genialne połączenie. Deser jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś ekspertem wypieków nie martw się, przygotujesz go z łatwością!
Potrzebujesz:
- 500 g ciasta francuskiego
- 350 ml mleka
- 350 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 40 g mąki
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 g roztopionego masła
- cukier puder do dekoracji
- blacha o wymiarach 18 x 26 cm
Przygotowanie:
Przygotuj krem: wlej 2/3 mleka i soku pomarańczowego do garnka. Dodaj skrobię, mąkę, cukier i jajka. Mieszaj do uzyskania gładkości. Dodaj pozostałe mleko i ponownie wymieszaj.
Postaw garnek na kuchence w celu delikatnego podgrzania, kontynuuj mieszanie.
Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i miękkie masło. Dobrze wymieszaj.
Odstaw krem do ostygnięcia, a w międzyczasie rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką desce lub użyć już rozwałkowanego. Przetnij ciasto na pół poprzecznie.
Połóż ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nałóż krem równomiernie na ciasto.
Warstwę kremu przykryj drugą połową ciasta francuskiego, w razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta.
Natnij górę ciasta tworząc małe prostokąty i posmaruj roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka.
Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połóż na blacie i oddziel papier do pieczenia od deseru.