Po prostu rozwałkuj i pokrój: Od wielu lat piekę strudel orzechowy na zamówienie.

Przygotuj w domu bardzo smaczną i łatwą do przygotowania herbatkę z najprostszych i najtańszych składników. Strudel orzechowy, któremu nie można się oprzeć, jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • szczypta soli
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g granulowanego cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml kefiru lub kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 250 g mielonych orzechów
  • cukier waniliowy do smaku
  • 200 g granulowanego cukru
  • 1 białko jajka
  • cynamon

Dodatkowo:

  • żółtko

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do głębokiej miski. Margarynę obtaczamy w mące i ścieramy na grubej tarce.

Wyrobić ciasto ręką i zrobić w środku zagłębienie. Wsypać proszek do pieczenia i wymieszać.

Następnie posypać cukrem i solą. Dodać jajko, kefir i zagnieść rękoma ciasto, które będzie miękkie i nie klei się do rąk.

Zawiń ciasto w torbę spożywczą. Umieścić w lodówce na 20 minut.

Dodaj orzechy włoskie na patelnię. Smaż je przez 3-4 minuty.

Usmażone orzechy włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem. Pokruszone orzechy włożyć do miski i dodać cukier.

Następnie dodaj cynamon i białko. Wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj szpatułką.

Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Następnie rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką stole.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę nadzienia i zwinąć. Roladę posmarować żółtkiem i pokroić.

Roladki układamy na oprószonej mąką blasze. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180°C. Możemy podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!