8 ziół i warzyw, które można uprawiać, aby rosły przez cały rok.

Świeże zioła i warzywa są bardzo przydatne w kuchni. Niektóre z nich wystarczy kupić tylko raz, aby mieć je zawsze w zasięgu ręki.

Wiele roślin po zanurzeniu w wodzie wypuszcza korzenie. Po pewnym czasie pojawiają się na nich nowe liście, które można wykorzystywać do przygotowywania potraw w kuchni. Poniżej przedstawiamy listę ośmiu roślin, które wystarczy kupić raz, aby już zawsze mieć świeże zioła i warzywa w zasięgu ręki.

Szczypiorek

Zanurzenie cebuli w niewielkiej szklance wody stymuluje jej korzenie do wzrostu. Należy pamiętać o zapewnieniu roślinie dużej ilości światła.

Czosnek

Korzenie czosnku rosną bardzo szybko – wystarczy umieścić je w wodzie. Po pewnym czasie pojawią się na nich pędy o delikatnym smaku i aromacie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sosów lub sałatek.

Kapusta chińska

Aby wyhodować kapustę chińską wystarczy umieścić w wodzie jej korzenie i pozostawić w dobrze oświetlonym miejscu na 1-2 tygodni. Następnie należy przesadzić roślinę do doniczki z ziemią. Kapusta stopniowo wypuści nowe liście i po pewnym czasie urośnie do wymiarów pełnowymiarowej główki.

Seler

Seler jest jedną z najczęściej używanych roślin w kuchni. Jego wyhodowanie jest bardzo proste. Wystarczy odciąć podstawę rośliny i umieścić ją w szklance z ciepłą wodą. Seler lubi stanowiska słoneczne. Gdy roślina zacznie wypuszczać liście od środka podstawy, można wsadzić ją do ziemi.

Sałata rzymska

Liście sałaty rzymskiej rosną szybko i są bardzo smaczne. Wystarczy umieścić roślinę do połowy w wodzie na kilka dni. Gdy pojawią się świeże liście, sałatę można wsadzić do doniczki z ziemią.

Mięta

Miętę możemy wyhodować z uciętych pędów. Na początek wystarczy wsadzić pęd do szklanki z wodą. Po około tygodniu na odnóżce zaczną pojawiać się białe włoski korzeni. Gdy korzenie nieco się wydłużą, można przenieść roślinę do doniczki z ziemią.

Mięta najlepiej rośnie na glebie próchniczej i przepuszczalnej, na stanowiskach słonecznych. Lubi też częste podlewanie, nawet 1-2 razy dziennie. Ponieważ mięta jest ziołem, które w odpowiednich warunkach dość szybko się rozrasta, dobrze jest umieścić ją w dużej doniczce i przesadzać co roku.

Bazylia

Pędy bazylii o długości około 3-4 cm wystarczy umieścić w szklance wody i zostawić w dobrze nasłonecznionym miejscu. Gdy odnóżki podwoją swoją długość, można posadzić je w doniczce z ziemią. Teraz wystarczy poczekać, aż roślina rozrośnie się, a liście osiągną pełne wymiary, aby móc cieszyć się aromatem świeżej bazylii.

Kolendra

Jak większość ziół, kolendra zaczyna intensywnie rosnąć, gdy zanurzymy ją w wodzie. Możemy również przesadzić ją do doniczki z ziemią. Aromat kolendry jest niezastąpiony w przygotowywaniu wielu dań.

error: Treść zabezpieczona !!