Ciasteczka, które swoją prostotą i smakiem skradną serce każdego łasucha. Przepis.
Najlepiej od razu upiec ich dużo. Jeśli nie znikną w mgnieniu oka, co będzie niespotykane, to można je później wyjadać przez cały tydzień.
Bardzo proste ciasteczka wypełnione obłędnym, jabłkowym nadzieniem. Zapach smażonych jabłek z cynamonem rozchodzi się nie tylko po mieszkaniu, ale i po całej klatce schodowej. Niejedna sąsiadka brała już na nie przepis!
Robimy Kurze łapki
Tylko jedno jabłko, szklanka mąki, trochę masła i cukru – tyle musisz mieć w domu, żeby zabrać się za pieczenie. Tak niewiele, a tyle radości z jedzenia.
Czego potrzebujesz:
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
- 250g mąki pszennej
- 1 jabłko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 4 proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Zabieramy się za przygotowanie:
Najpierw przygotuj jabłkowy farsz. Jabłko obierz, wytnij środek, miąższ pokrój w drobne kawałki, najlepiej w cieńsze plasterki. Przełóż je na patelnię razem z łyżką masła, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Smaż tak długo, aż cukier się rozpuści i jabłka skarmelizują.
Następnie zrób ciasto. Jajka wbij do miski, posól, dodaj cukier waniliowy i resztę zwykłego cukru. Do masy dodaj mleko i roztopione masło. Na koniec zacznij powoli dodawać sypkie składniki – proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto powinno zrobić się miękkie i gładkie, możliwe do wałkowania.
Przełóż je na blat lub stolnicę i cienko rozwałkuj. Weź foremkę w kształcie koła i wycinaj z ciasta okrągłe kształty. Pozostałe ciasto zbierz, znów rozwałkuj i znów wykrawaj ciastka. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto. Na surowe kółka z ciasta nakładaj po kilka kawałków jabłek i składaj je na pół.
Na blachę nałóż papier do pieczenia i rozłóż na niej ciastka. Piecz je w 180 stopniach przez 15-20 minut. Po upieczeniu przełóż słodkości na talerz lub paterę i posyp cukrem pudrem. Ciasteczka są pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno, tylko na początku trzeba uważać na gorące jabłka.