Przepis od kucharza z długoletnim stażem na zupę, którą kochają wszystkie dzieci.
Śnieżka – zupa tak oryginalna jak jej nazwa. Według naszej rodzinnej tradycji zawsze gotowała ją kucharka babcia, która była wręcz mistrzynią w swoim fachu, a nasz obiad nigdy nie zakończył się na tylko jednej dokładce.
Ta potrawa to prawdziwa gratka dla każdego malucha – bardzo sycąca i niezwykle odżywcza zupa śnieżka z zielonym groszkiem i jajkiem z pewnością podbije serce nawet największego niejadka oraz jego rodziców.
Składniki:
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2 średniej wielkości jajka
- sól i świeże zioła do smaku
Dokładnie umyte i obrane warzywa zetrzyj na grubej tarce. Następnie pokrój w średnią kostkę ziemniaki a jajka ugotuj na twardo. Starte na tarce warzywa podsmaż na maśle, aż cebula będzie przezroczysta. Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki i groszek z puszki a następnie gotuj aż ziemniaki będą półmiękkie.
Na koniec dodaj podsmażone warzywa i starte na tarce jajka. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut po czym dodaj sól, ulubione przyprawy i świeże zioła.