Klopsiki te powstają z mielonego kurczaka oraz z cukinii. Oto wyjątkowy i nietuzinkowy przepis na bardzo smaczne oraz delikatne klopsiki.

Jeśli Twoje dziecko nie przepada za warzywami i musisz je przemycać w potrawach, to te kotlety sprawdzą się do tego idealnie! Są pyszne, zdrowe, bardziej pulchne, zachwycą każdego!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 jajko
  • sól
  • koperek
  • olej roślinny

Zabieramy się do pracy:

Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i umieść w większej misce razem z mielonym mięsem.

Dodaj drobno posiekany koperek i jajko. Całość dobrze wymieszaj, najlepiej ręką. Masa musi być jednolita. Masę dopraw solą i przyprawą do kurczaka. Dodaj bułkę tartą – pomoże, żeby całość była bardziej zwarta. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj i odstaw na kwadrans.

Uformuj niewielkie kotlety i kładź na dobrze rozgrzany na patelni olej. Smaż aż się zrumienią z obu stron.

Do naczynia żaroodpornego włóż kawałki masła, następnie włóż do niego kotlety. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około pół godziny.

Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

error: Treść zabezpieczona !!