To tylko kilka z wielu możliwości. Duszone, soczyste mięso.
Szukasz idealnego przepisu na rodzinny obiad? Wszyscy będą zachwyceni wołowiną duszoną w delikatnym, pysznym sosie jogurtowym z grzybami.
Te wskazówki sprawią, że ten kawałek mięsa będzie rozpływał się w ustach. Nasza rada: Pieczarki można zastąpić dzikimi grzybami, jeśli są dostępne. Można również użyć pieprznika jadalnego, ale należy go dobrze oczyścić przed dodaniem do potrawy.
Świeże produkty są lepsze niż mrożone. Duszoną wołowinę można podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak kasza lub makaron. Ten przepis można wykorzystać na wiele sposobów.
Czego potrzebujesz?
Królowa potrawy:
- 600 g wołowiny
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g grzybów (pieczarki, świeże grzyby leśne)
- 200 ml mleka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 0,5 l wody
- 50 g tłuszczu (polecamy masło).
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Przyprawy: Tymianek, sól
Zaczynamy.
Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj warzywa na patelnię i smaż, aż warzywa zmiękną. Dodaj grzyby do wołowiny, siekając ją na małe kawałki. Mieszać i smażyć przez około 10 minut. Wymieszać musztardę, wodę i koncentrat.
Dodaj tymianek na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 30 minut. Ostatnie składniki są już gotowe. Wlej mleko i jogurt na patelnię. Dopraw solą i pozostaw na 5 minut, aby smaki się połączyły.