Sekretny przepis podawany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Niezwykłe ciasto z patelni Napoleon.
Niezwykłe ciasto z patelni „Napoleon” jest przekazywane w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Oto sekretny przepis!
Przepis na „Napoleona” został mi przedstawiony wiele lat temu przez mamę mojego przyjaciela. Od tamtego czasu próbowałam różnych przepisów na „Napoleona”. Zawsze jednak wracam do pierwotnego przepisu – jest najlepszy!
Składniki ciasta:
- mąka (3 szklanki)
- cukier (1 szklanka)
- masło (200 gram)
- jajka (3 sztuki)
- soda (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Składniki kremu:
- mleko (1 litr)
- jajka (3 sztuki)
- cukier (1 szklanka)
- mąka (2 łyżki)
- orzechy włoskie (100 gram)
Przygotowanie:
Na początku trzeba ubić jajka cukrem. Dodajemy do nich miękkie masło, sól, sodę oraz 2,5 szklanki mąki (1 szklanka ma 250 gram). Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy je na 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy krem do ciasta. Najpierw ucieramy jajka cukrem.
Potem dodajemy do nich mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem. Mieszankę wstawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy przez cały czas za pomocą trzepaczki, w celu uniknięcia grudek oraz, aby krem się nie przypalił.
W momencie, gdy krem zacznie wrzeć, usuwamy go z ognia i odstawiamy do czasu jego wystygnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt kiełbaski i dzielimy je na 14 kawałków. Każdy z osobna kawałek wałkujemy mniej więcej do wielkości patelni (moja patelnia ma około 20-21 cm).
Każdy kawałek ciasta pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu. Trzeba uważać, ponieważ ciasta bardzo szybko się pieką i można je łatwo przypalić. Jeśli chcesz, aby ciasto było idealnie równe, na każdy kawałek połóż talerz o mniejszej średnicy i przytnij wystające krawędzie.