Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Smaczne dietetyczne pączki z piekarnika – jedz i nie bój się, że przytyjesz.

Pączki są smacznym, aczkolwiek kalorycznym deserem, Wynika to głównie z tego, że są one smażone w głębokim tłuszczu. Jeśli uwielbiasz miękkie pączki, a dbasz o linię, to mam dla ciebie przepis na zdrowszą wersję z piekarnika.

Robiąc domowe pączki, zawsze będziesz wiedzieć, z czego są zrobione. To świetna propozycja zarówno dla starszych, jak i młodszych domowników. Takie pączki sprawdzą się także w czasie wizyty gości.

Składniki, których potrzebujesz:

  • mąka pszenna – 500 g
  • masło – 50 g
  • drożdże – 10 g
  • cukier – 100 g
  • jaja kurze – 2 sztuki
  • masło do smarowania – 125 g
  • mleko – 120 ml
  • cukier puder
  • skórka pomarańczy
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzej, ale go nie zagotuj. Wymieszaj je w misce razem z suchymi drożdżami. Do osobnego pojemnika wbij jajka, dodaj do nich masło, mąkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj.

Do mieszanki z mąką dodaj przygotowane wcześniej mleko z drożdżami. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca, by te dobrze wyrosło. Gdy ciasto będzie już gotowe, to dodaj do niego małe kawałki czekolady do smaku.

Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego okręgi, które będą nadawać kształt pączkom. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego blaszkę z pączkami. Po około 25 minutach twoje pączki będą już gotowe.

Zobacz, jakie są miękkie i puszyste. Z pewnością się w nich zakochasz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!