Jestem ciekawa czy robisz tak samo. Moja babcia zawsze zagniatała w ten sposób ciasto drożdżowe.
Aby ciasto drożdżowe się udało, należy je najpierw dokładnie zagnieść tak, by przed upieczeniem odpowiednio wyrosło.
Czasem jednak zagniatanie może być dość uciążliwym procesem, zwłaszcza jeśli chcemy oszczędzić świeżo zrobiony manicure lub gdy po prostu nie lubimy brudzić rąk podczas wyrabiania ciasta.
Na szczęście istnieje pewien prosty trik, dzięki któremu zagniatanie ciasta drożdżowego jest dziecinnie proste, a przede wszystkim szybkie i niebrudzące.
Ciasto drożdżowe podczas tradycyjnego wyrabiania klei się do dłoni, co może być uciążliwe, zwłaszcza jeśli w międzyczasie musimy na chwilę oderwać dłonie od pracy.
Dzięki oryginalnemu sposobowi zagniatania ciasta, babeczki drożdżowe, słodkie bułeczki i ulubiona przez najmłodszych domowników pizza, częściej zagoszczą na naszym stole.
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki
- 150 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Mleko i wodę podgrzej do temperatury 40 stopni i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do osobnego naczynia wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże i wymieszaj.
Przygotuj mocny plastikowy woreczek, który można zawiązać lub zamknąć. Doskonale nadają się do tego strunowe woreczki spożywcze, które można wygodnie zamykać i otwierać za pomocą suwaka. Do woreczka wsyp suche składniki, dodaj olej i mieszankę mleka, wody i jaj.
Przed zamknięciem woreczka, wypuść z niego całe powietrze. Obracaj woreczek w różne strony przez około 10 minut, aż do uzyskania jednolitej masy.