Pyszne jedzenie bez męczarni w kuchni. Obiad leniwej kobiety – Umieść wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia i do piekarnika.
Dziś mam dla Was pyszny i sycący pomysł na obiad ze sprawdzonego przepisu mojej koleżanki. Połączenie mięsa mielonego z kapustą to zawsze dobry pomysł!
Potrzebujesz:
- 600 g kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól, pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie do smaku
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 pomidory
- 20 g kwaśnej śmietany
- forma do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm
Przygotowanie:
Kapustę umyj i drobno pokrój. Dodaj sól, wymieszaj i ułóż jej połowę w naczyniu do pieczenia.
Mięso mielone przełóż do osobnej miski, posól, popieprz, posyp ziołami, dodaj startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę i dobrze wymieszaj. Na końcu dodaj śmietanę.
Ułóż masę mięsną na kapuście i przykryj drugą warstwą warzywa.
Na wierzchu ułóż plasterki pomidora, posmaruj kwaśną śmietaną, przykryj i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piecz około 30 minut.