Delikatny twarogowy smak przypomina trochę sernik, a warstwa jabłka dodaje wypiekowi soczystości i owocowego aromatu. Jestem pewna, że to ciasto przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zapisz przepis, na pewno się przyda!
Miękkie masło wymieszaj ze 100 g cukru, szczyptą soli i 2 jajkami. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania elastycznego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Aby zrobić nadzienie twarogowe, połącz twaróg, jajko, 90 g cukru, wanilinę, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Ubij mieszankę blenderem, aż będzie gładka. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.
Jabłka obierz i wydrąż, zetrzyj na grubej tarce. Umieść je na suchej patelni, posyp cukrem oraz cynamonem i gotuj przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Wilgoć powinna całkowicie wyparować.
Dno okrągłej formy (20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na jej dnie i bokach ciasto. Na spód wyłóż schłodzone jabłka, a na wierzch wylej masę twarogową.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 40–45 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zdejmij boki formy i przełóż wypiek na talerz do serwowania. Gotowe!