Oto przepis: Delikatny deser Ptasie mleko o obłędnym waniliowym aromacie – bez pieczenia. Kto nie jadł – niech żałuje.

Delikatny deser „Ptasie mleko” o obłędnym waniliowym aromacie na pewno skradnie serca Twoich domowników i zachwyci gości. Doskonały w smaku i dziecinnie prosty w przygotowaniu! Jest tak delikatny, ze dosłownie roztapia się w ustach. Gdy raz go spróbujesz to nigdy nie zapomnisz jego smaku!

„PTASIE MLEKO”

SKŁADNIKI

  • 3 białka z kurzych jaj
  • 100 g masła
  • 60 g wody
  • 175 g cukru
  • 100 g mleka skondensowanego
  • 1/3 łyżeczki kwas cytrynowy
  • 5 g cukru waniliowego
  • 18 g żelatyny (+ 100 g wody)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 10 g masła na polewę

PRZYGOTOWANIE

Żelatynę zalej wodą i pozostaw, aby spęczniała.  Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę.

Stopniowo wlewaj do niego skondensowane mleko, kontynuując ubijanie. Należy pamiętać, że masło i mleko skondensowane powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę.

Aby przygotować syrop, dodaj cukier i cukier waniliowy do rondelka z grubym dnem i wlej wodę. Zagotuj, a następnie dodaj kwasek cytrynowy. Syrop gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

W osobnym pojemniku ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Przygotowany syrop wlej cienkim strumieniem do ubitych białek, kontynuując ubijanie na wysokich obrotach. Ubijaj do uzyskania gęstej piany.

Podgrzej żelatynę na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Delikatnie dodaj ją do białek. Porcjami dodawaj także przygotowany wcześniej krem. Wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach.

Wlej mieszankę do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem (rozmiar 20 x 20 cm) i przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki lub zamrażarki i poczekaj, aż składniki się zestalą.

Aby przygotować polewę, rozpuść połamaną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Pozwól, aby lekko ostygła, a następnie polej nią wierzch deseru. Włóż do lodówki na 2 godziny.

Pokrój na porcje zimnym nożem i ciesz się doskonałym smakiem tego delikatnego przysmaku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!