Jeśli przygotujesz go raz, będziesz robiła non stop. Turecki przepis: Pierwsze 10 słoików zniknęło jak nic.
Doskonały przepis na turecki sos z pomidorów i papryki.
Świetnie nadaje się do grillowanych potraw, ryb, makaronów, a nawet jako pasta do chleba. Dodaję go również do zup. Z nim każde danie smakuje doskonale!
Potrzebujesz:
- 3 kg pomidorów;
- 1 kg czerwonej papryki;
- 250 g zielonej papryki;
- 2 główki czosnku;
- pietruszka;
- 1 łyżka soli;
- 200 ml oliwy z oliwek;
- 200 ml octu.
Przygotowanie:
Pokrój pomidory na kawałki i wymieszaj je w blenderze. Postaw duży rondel na ogniu, wlej olej i ocet, zagotuj i dodaj pomidory. Wymieszaj, doprowadź miksturę do wrzenia i gotuj przez 35-40 minut, wszystko w zależności od tego, jak gęsty sos chcesz otrzymać. W międzyczasie pokrój papryki i wymieszaj.
Posiekaj czosnek lub przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj pietruszkę. Do mieszanki z pomidorami wrzuć czerwoną paprykę, następnie zieloną paprykę, czosnek i zioła. Wymieszaj, posól, popieprz i gotuj sos przez kolejne 15 minut. Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Rozlej sos do słoików, wytrzyj brzegi czystą szmatką i zakręć.
Odwróć pojemniki do góry dnem, pozwól im ostygnąć. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Jest to idealny sos do makaronów, pizzy, grillowanego mięsa lub ryb, pieczonego kurczaka itp. Może być również stosowany jako baza do dań czy zup.