Sprawdzony przepis na ciasto: Odkąd znam ten przepis – nie korzystam już z innych. wychodzi miękkie i delikatne.

Ten wszechstronny przepis na ciasto pomoże Ci w upieczeniu smakołyków z dowolnymi dodatkami: mięsem, grzybami, kapustą, owocami lub czymkolwiek innym. Ciasto jest niesamowicie miękkie i delikatne.

Możesz nawet zastąpić połowę kwaśnej śmietany majonezem, jeśli bardziej lubisz ten smak. Tak czy inaczej, ciasto będzie idealną bazą dla Twoich wypieków.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 120 g mąki pszennej
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Połącz śmietanę, jajka i sól, dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej 3/4 ciasta, a następnie równomiernie rozprowadź wybrane przez siebie nadzienie. Rozłóż resztę ciasta na wierzchu.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Robiąc danie ze słodkim nadzieniem, do ciasta dodaj cukier i wanilinę do smaku. A jeśli chcesz użyć np. jagód jako nadzienia, dodaj do nich trochę skrobi.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!