Pomidory rzymskie. Jak zrobić pyszną pikantną przekąskę w 30 minut według znakomitej włoskiej receptury.
Dla każdego szanującego się Włocha pomidory są święte. Miłość do tych soczystych czerwonych owoców można odnaleźć w prawie każdym narodowym daniu, od pizzy po lasagne. Nazwa owocu przyszła do nas z Morza Śródziemnego i dosłownie oznacza „złote jabłko”.
Dziś proponuje Ci przygotowanie pomidorów po włosku według znakomitej receptury. Bez kłopotów i długiej listy składników. Przygotowanie przystawki pomidorowej zajmie Ci tylko 10 minut! To uniwersalne danie, które będzie doskonałym dodatkiem zarówno do ryb, jak i mięsa. Powodzenia!
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
- 20 g pietruszki
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie dodaj do niego olej.
Dodaj zioła prowansalskie, drobno posiekaną pietruszkę, musztardę Dijon, ocet, sól i pieprz. Pokrój pomidory na plasterki. Lepiej jest wybrać pomidory o średniej lub małej wielkości, aby plastry były w przybliżeniu takie same i nie rozpadały się.
Ułóż pomidory warstwami, obficie posmaruj pikantnym dressingiem. Przekąskę schowaj do lodówki na pół godziny. Podawaj na zimno.
Jeśli lubisz pikantne dania, polecam dodanie odrobiny ostrej papryki. Pietruszka jest tradycyjnie używana do pomidorów po włosku, ale świeża bazylia będzie również świetna. I nie zapomnij dodać ziół prowansalskich! Odgrywają kluczową rolę.