Sekret tkwi w jednym składniku. Pyszne pomidory w tajemniczej marynacie.
Sekret tych obłędnie pysznych pomidorów tkwi w połączeniu śliwek i bazylii – dzięki tym dodatkom otrzymasz soczyste śliwki i aromatyczne pomidory o oryginalnym smaku… po prostu idealna przekąska na każdą okazję!
Jestem wręcz pewna, że zaskoczysz domowników oraz gości ich niesamowitym smakiem !
Składniki:
- pomidory;
- śliwki po 6 sztuk na słoik;
- bazylia, 2 gałązki na słoik;
- czosnek, 2 ząbki na słoik;
- ziarna pieprzu, 6 sztuk na słoik;
- ziele angielskie, 2 sztuki na słoik;
- gorczyca, 0,5 łyżeczki na słoik.
Do przygotowania marynaty potrzebujesz:
- woda – 1200 ml;
- sól – 2 łyżki;
- cukier – 140 g;
- ocet – 50 ml
Przygotowanie:
Umyj pomidory i śliwki oraz bazylię. Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Na dno słoika włóż czosnek, pieprz, ziele angielski, gorczycę, liście bazylii.
Przekłuj pomidory wykałaczką i włóż je do słoika, na przemian ze śliwkami i listkami bazylii. Zalej wrzącą wodą i zakręć pokrywkami, pozostaw na 25 minut. Wodę odlej, zagotuj i wlej z powrotem do słoików na 25 minut. Odcedź i wymieszaj ją ze wszystkimi składnikami marynaty oprócz octu.
Doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę. Wlej marynatę do słoików, zakręć pokrywki, odwróć do góry dnem i zawiń w koc. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj słoiki w piwnicy lub spiżarni.