Fantastycznie miękkie bułeczki wypiekane w 25 min. Pachną w całym domu i smakują świeżo następnego dnia.

Fantastycznie miękkie bułeczki, które będą idealnym pomysłem na śniadanie czy kolacje. Doskonale także będą samodzielną przekąską czy dodatkiem do różnego typu potraw. Miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne – koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

  • 500 ml ciepłego mleka
  • 850 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki drożdży instant
  • 150 g cukru pudru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:

  • żółtko
  • odrobina mleka
  • 1 łyżeczka octu
  • sezam

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp drożdże, cukier, dodaj 1 całe jajka oraz żółtko. Wymieszaj, a na koniec dodaj roztopione masło i ocet. Stopniowo dodaj mąkę, sól i wymieszaj składniki tworząc jednolite ciasto (mieszanie zajmie Ci około 10 minut). Na koniec włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.

Podziel ciasto na 16 mniej więcej równych kawałków. Zroluj i odstaw ponownie w ciepłe miejsce przykryte bawełnianym ręcznikiem. Po upływie wymaganego czasu rozwałkuj wszystkie kulki i zwiń je w rulon.

Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i jeszcze raz odstaw na parę minut. W międzyczasie wymieszaj żółtko z odrobiną mleka i łyżeczką octu. Posmaruj bułeczki tą mieszanką i posyp sezamem.

Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPo upieczeniu przykryj bułki ściereczką na 10 minut. Gotowe. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!