Dziecinnie proste. Nigdy nie myślałam, że z makaronu można przyrządzić tak dobre śniadanko.
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań włoskiej kuchni jest makaron. Ugotowanie makaronu i dodanie sosu jest dziecinnie proste. Ale jak szybko przygotować pyszne danie z makaronem na śniadanie?
Do tego dania nadaje się dowolny makaron. Sera użyj według własnego uznania, nie koniecznie musi to być parmezan.
SKŁADNIKI:
- 250 g dowolnego makaronu
- 1 jajko
- 30 g startego sera
- 30 g drobno posiekanej szynki
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki nasion sezamu
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj makaronu według instrukcji na opakowaniu. Ostudź i zmielić w blenderze. Dodaj jajko, przyprawy i pół sezamu. Dobrze wymieszaj. Uformuj z powstałej masy płaskie placki i połóż na nich starty ser i szynkę. To będzie nadzienie. Połącz krawędzie i uformuj coś w rodzaju długich ciast. Posyp je pozostałymi nasionami sezamu na wierzchu.
Smaż je na średnim ogniu na rozgrzanym oleju roślinnym. Podczas przygotowania warto mieć wilgotne ręce, dzięki temu łatwiej uformujesz masę.