„Zauroczysz gości tym przepisem: Francuskie kotlety, które nie dają zapomnieć o dokładce.

Francuskie kotlety – zaginiony skarb Carskiej Rosji! Odkryj nieodgadnutą tajemnicę mięsa z Oryolu i tajemnicę szefa kuchni, który kiedyś podawał dania cesarzowi Mikołajowi I.

Jedno z najwyjątkowszych dań, które przez dekady zdobiło świąteczne stoły, przekształcając się przez lata w niezliczone wersje. Dziś dla Ciebie demaskujemy sekrety przyrządzenia prawdziwych francuskich kotletów!

Początkowo ten kulinarny arcydzieło prezentowało się jako zapiekanka z dużych kawałków cielęcego mięsa. Kontrując powszechnym przekonaniom, możesz go przyrządzić także z porcji mięsa, konkretnie z mixu wieprzowiny i drobiu. Esencjalna zasada warstwowania jest wciąż na miejscu, ale smak… ten przeżywa radykalną przemianę.

Czy wiesz, że za panowania Mikołaja I pomidory pełniły raczej rolę dekoracji niż składnika? Autentyczny przepis zawierał pieczarki i ziemniaki. Pomidory zagościły na scenie dopiero w epoce Sowieckiej, nadając potrawie soczystości. I my skorzystamy z nich w naszym przepisie.

Będziesz potrzebować:

  • 3 łyżki majonezu
  • 75 g twarogu
  • 500 g mielonego wieprzowego
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2,5 sztuki cebuli
  • 2 pomidory
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Rozpocznij od przygotowania mięsa mielonego z wieprzowiny i kurczaka – możesz to zrobić samodzielnie lub skorzystać z gotowego. Łącz oba rodzaje mięsa z jedną cebulą, starannie utartą lub posiekaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Uformuj z mięsa okrągłe płaskie kotlety i ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Na każdym kotlecie umieść łyżeczkę majonezu – to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.

Pokrój pomidory i pozostałą cebulę w plastry. Na kotletach układaj najpierw krążki cebuli, potem pomidora. Kotlety posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Wskazówka: Cebulę najlepiej posiekać w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce – to da jeszcze więcej soku! Zamiast pomidorów możesz użyć smażonej marchewki, a do przypraw dodać paprykę i krążki ostrej papryki (dla miłośników pikantnych smaków).

To już wszystko! Ciesz się niezwykłym smakiem kotletów po francusku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!