Sekretem jest marynata. Najlepszy przepis na udka z kurczaka: ta kombinacja smaków cię zaskoczy. Każdy je uwielbia
Niemal każdy lubi udka z kurczaka. A te z sosem musztardowo-miodowym są nie do pobicia! Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego dania, koniecznie musisz to zmienić!
Potrzebujesz:
- 6 udek z kurczaka
- przyprawy do smaku:
- sól
- zmielony czarny pieprz
- tymianek, czerwona papryka itp.
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- olej
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę z musztardy, miodu i posiekanego drobno czosnku i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Umyj uda, osusz je i lekko posmaruj olejem. Posól i posyp ulubionymi przyprawami do smaku.
Następnie pokrój cebulę w krążki (możesz też dodać ziemniaki i otrzymasz kompletny posiłek). Włóż do natłuszczonego naczynia do pieczenia i połóż na nim udka.
Przykryj folią lub piecz w naczyniu żaroodpornym z przykrytą pokrywką. Piecz około godziny w temperaturze 200 stopni.
Gdy mięso jest już prawie gotowe, zdejmij folię i posmaruj nogi marynatą musztardowo-miodową. Piecz przez kolejne 10-15 minut. Smacznego!