Sekretem jest marynata. Najlepszy przepis na udka z kurczaka: ta kombinacja smaków cię zaskoczy. Każdy je uwielbia

Niemal każdy lubi udka z kurczaka. A te z sosem musztardowo-miodowym są nie do pobicia! Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego dania, koniecznie musisz to zmienić!

Potrzebujesz:

  • 6 udek z kurczaka
  • przyprawy do smaku:
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • tymianek, czerwona papryka itp.
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj marynatę z musztardy, miodu i posiekanego drobno czosnku i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Umyj uda, osusz je i lekko posmaruj olejem. Posól i posyp ulubionymi przyprawami do smaku.

Następnie pokrój cebulę w krążki (możesz też dodać ziemniaki i otrzymasz kompletny posiłek). Włóż do natłuszczonego naczynia do pieczenia i połóż na nim udka.

Przykryj folią lub piecz w naczyniu żaroodpornym z przykrytą pokrywką. Piecz około godziny w temperaturze 200 stopni.

Gdy mięso jest już prawie gotowe, zdejmij folię i posmaruj nogi marynatą musztardowo-miodową. Piecz przez kolejne 10-15 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!