Wymieszaj 1 jajko, śmietanę, filiżankę mąki i pyszna kolacja na stole: moje najlepsze placki ziemniaczane. Przepis.

Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają to danie – wytrawne placki ze szczypiorkiem i jajkiem. Szybkie w przygotowaniu, obłędnie pyszne i sycące. Przyrządzam je na obiad zawsze gdy mam mało czasu, lub na sycącą kolacje.

Składniki:

  • kefir i śmietana – po 125 ml;
  • jajko surowe – 1 sztuka;
  • jajko ugotowane na twardo – 2 szt. (opcjonalnie);
  • szczypiorek;
  • sól i pieprz do smaku;
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki;
  • mąka około 1 – 1,5 szklanki.

Przygotowanie:

2 jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w drobną kostkę.

Pokrój szczypiorek i wymieszaj z jajami. Możesz dodać dowolne ulubione zioła. W osobnej misce wymieszaj kefir i śmietanę (powinny mieć temperaturę pokojowa). Dodaj sól, pieprz, jajko, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Wsyp farsz do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego, rozprowadź ciasto łyżką na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki kładź na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju.

Jeśli nie masz proszku do pieczenia, zamień go sodą oczyszczoną. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!