Wymieszaj 1 jajko, śmietanę, filiżankę mąki i pyszna kolacja na stole: moje najlepsze placki ziemniaczane. Przepis.
Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają to danie – wytrawne placki ze szczypiorkiem i jajkiem. Szybkie w przygotowaniu, obłędnie pyszne i sycące. Przyrządzam je na obiad zawsze gdy mam mało czasu, lub na sycącą kolacje.
Składniki:
- kefir i śmietana – po 125 ml;
- jajko surowe – 1 sztuka;
- jajko ugotowane na twardo – 2 szt. (opcjonalnie);
- szczypiorek;
- sól i pieprz do smaku;
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki;
- mąka około 1 – 1,5 szklanki.
Przygotowanie:
2 jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
Pokrój szczypiorek i wymieszaj z jajami. Możesz dodać dowolne ulubione zioła. W osobnej misce wymieszaj kefir i śmietanę (powinny mieć temperaturę pokojowa). Dodaj sól, pieprz, jajko, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Wsyp farsz do ciasta i wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego, rozprowadź ciasto łyżką na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki kładź na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju.