Dwa proste przepisy: Jak gotować mleko skondensowane w domu.
Mleko skondensowane to słodycz, którą wielu z nas kocha od dzieciństwa. W końcu skład ogromnej liczby deserów, które uwielbialiśmy, zawierał mleko skondensowane. Dotyczy to również ciasta waflowego i słodkich domowych rurek.
Niestety obecnie smak tych deserów nie jest taki sam, ponieważ zakupione mleko skondensowane ma skład, który nie jest tak pyszny. Dlatego postanowiłam podzielić się dwoma prostymi przepisami na mleko skondensowane. Jak się okazało, gotowanie w domu wcale nie jest trudne.
Jak gotować mleko skondensowane w domu: sprawdzone przepisy
Aby zadowolić swoją rodzinę tym słodkim przysmakiem, będziesz potrzebować minimum produktów. Ważne jest, aby kupować świeże i dobre mleko. Postępując zgodnie z tymi prostymi instrukcjami gotowania, otrzymasz dwa rodzaje domowego mleka skondensowanego.
Pierwszy przepis
Składniki:
- 1 litr mleka
- 160 g cukru
- szczypta sody
Jak przygotować:
Wlej mleko do rondla. Wsyp cukier i dodaj szczyptę sody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie skondensowanego mleka, nie zapominając o mieszaniu. Po około 60 minutach mleko skondensowane zmieni kolor na karmelowy.
Mleko skondensowane utrzymujemy w ogniu przez kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłącz ogień i ciesz się ciemnym, bogatym odcieniem domowego mleka skondensowanego. Otrzymujesz 320 gramów gotowego produktu.
Drugi przepis
Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g cukru
Jak przygotować:
Do rondla wlać 3,2% tłuszczu mleka. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Podpal i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dalej. Nie zapomnij zamieszać podczas robienia tego. Podpalaj przez kolejne 30 minut, aż skondensowane mleko zacznie zmieniać kolor.
Sprawdzamy, czy mleko skondensowane jest gotowe, upuszczając je na łyżkę. Najważniejsze, aby powoli spływał. Skondensowane mleko zostawiamy do ostygnięcia (będzie jeszcze gęstsze). W efekcie otrzymujemy 460 gramów gotowego produktu. Smacznego!