Delikatne drożdżówki – Zasmakują absolutnie każdemu. Oto przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki półgrubej
- 250 g margaryny lub masła
- 1 łyżka rumu
- 2 żółtka
- 50 g cukru kryształu (lub 2 łyżki)
- 42 g drożdży
- 125 ml mleka
- 200 g cukru pudru (do posypania)
Ddatkowo:
- 100 g masła
- 1 łyżka rumu
Proces przygotowania
Do ciepłego mleka dodać 25 g cukru (lub 1 łyżkę stołową), wymieszać, dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby zakwas ładnie się uformował. Mąkę, cukier, miękki tłuszcz, żółtka, drożdże, rum i pozostały cukier wymieszać, zagniatać, aż powstanie pięknie elastyczne, nieklejące się ciasto.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do ok. 160°C. Na blaszkę połóż papier do pieczenia. Nie pozwalamy, aby ciasto wyrosło, przetwarzamy je natychmiast. W dłoniach formujemy małe kulki, które delikatnie spłaszczamy na blasze do pieczenia. Kiedy wypełnimy blachę tymi kulkami, stopniowo wypełniamy nadzieniem jeden rząd po drugim.
W każdej kulce zrób palcem dziurę – pasztecik (możesz też użyć naparstka z zestawu do szycia lub końcówki drewnianej łyżki). Upieczmy. W międzyczasie w kubku rozpuść masło i wlej do niego rum. W osobnej misce przygotuj cukier puder. Piecz około 10 minut, będziesz wiedzieć, że to koniec, gdy dolna część ciasteczek stanie się różowawa. Następnie natychmiast posmaruj upieczone ciasta roztopionym masłem i rumem, gdy tylko cała blacha zostanie pokryta cukrem pudrem.