Naprawdę szanuję takie przepisy: Moja ciocia zdradziła przepis na te kotlety z niespodzianką.
Te kotlety urzekły mnie od razu jak tylko je zobaczyłam! Nie mogłam się oderwać od talerza!
Wyglądają bardzo atrakcyjnie, apetycznie a do tego intrygująco – pałeczki ziemniaczane umieszczone wewnątrz i pachnący sos sprawia, że mięso mielone jest jeszcze bardziej soczyste. Ich przygotowanie jest proste i ekonomiczne ale mimo to idealnie nadadzą się nawet na świąteczny stół!
SKŁADNIKI NA KOTLETY
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże ziemniaki
SKŁADNIKI NA SOS
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu)
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz i wszelkie przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj farsz. Aby to zrobić, roztrzep jajka, dodaj mleko. Do tej mieszanki wsyp płatki owsiane i odstaw na bok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem, dodaj namoczone płatki, wszystko dokładnie wymieszaj. Obierz i pokrój na słupki ziemniaki.
Z mielonego mięsa uformuj owalny placuszek i połóż na nim jedną część ziemniaka .
Połącz krawędzie mięsa, tak aby kotlet nie rozpadł się podczas gotowania.
Smaż kotlety na oleju roślinnym na złoty kolor, ułóż je do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni, na której smażyłaś kotlety. W wodzie rozpuść koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę, dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Wlej go na patelnię do cebuli. Posól, popieprz, dodaj swoje ulubione przyprawy, duś przez 5 minut pod pokrywką, a następnie polej kotlety gotowym sosem. Danie piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego!