Jem i chudnę: Dietetyczny puszysty sernik dyniowy, dla prawdziwych fanów serników.
Sernik często przygotowywany jest na bazie biszkoptu. Istnieje wiele odmian tego deseru, niektóre nawet nie wymagają pieczenia.
Dzisiaj pokażemy, jak zrobić sernik dyniowy. Ten przepis spodoba się wszystkim miłośnikom dyni i wielbicielom zdrowej diety. W przepisie nie ma mąki ani cukru, dzięki czemu sernik jest dietetyczny i zdrowy. Ten prawdziwy deser spodoba się wszystkim prawdziwym fanom dyni.
SKŁADNIKI:
- 500 g dyni
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 50 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu
- 70 g kaszy manny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Obierz dynię i pokrój ją w kostkę. Przenieś do garnka i gotuj na małym ogniu z pokrywką przez 15 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw na kuchence na kolejne 10 minut. Przygotuj masę twarogową. Wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj śmietanę, kasze mannę, skrobię i miód.
Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dynię zmiksuj za pomocą blendera i dodaj do miski z twarogiem. Ubij białka na sztywną piankę i delikatnie wymieszaj z twarogiem za pomocą szpatułki. Dno naczynia do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowaną mieszankę.
Piecz w temperaturze 170 stopni przez 45–60 minut. Sernik musi być później schłodzony w lodówce, aby masa się scaliła, a sernik nie rozpadł się podczas krojenia.