Zrób te domowe placki chlebowe, owiń farsz i ciesz się pyszną przekąską na każdą okazję.
Placki tortilli są jednym z najstarszych rodzajów chleba, ale nawet dziś są popularne.
Kucharzą podoba się ich wszechstronność, ponieważ wystarczy owinąć w nie prawie każdy farsz, aby uzyskać smaczną przekąskę. Dziś podpowiem Ci, jak szybko i łatwo zrobić ciasto na placki tortilli w swoim domu. Pozostaje Ci tylko wymyślić, co umieścić w nich jako nadzienie, wybierz to co lubisz najbardziej!
SKŁADNIKI
- 600 g mąki
- 5 g suchych drożdży
- 5 g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 20 g oleju roślinnego
- 200 g ciepłej, przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na 15–20 identycznych kawałków, w zależności od wielkości patelni, na której będziesz je smażyć. Owiń kawałki folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce. Po 20-25 minutach rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Placki powinny być tak cienkie, jak to tylko możliwe. Możesz rozciągnąć je dodatkowo dłońmi.
Dobrze rozgrzej patelnię. Smaż na niej placki przez kilka sekund z każdej strony.
Połóż gotowe tortille na czystym dużym talerzu i natychmiast skrop je wodą, aby nie wyschły. Nie zapomnij przykryć ich folią spożywczą.