Najlepsze danie z makaronem, jakie wypróbowałam: Makaron tatarski z mięsem.
Sekret niewiarygodnie bogatego smaku tatarskiego makaronu z mięsem polega na tym, że makaron gotuje się bezpośrednio w sosie, w którym mięso zostało przygotowane. W ten sposób makaron nie jest moczony w pozbawionej smaku wodzie, ale w soczystym soku.
Przepis na tatarski makaron z mięsem nie jest przepisem, ale raczej technologią przygotowywania wielu potraw tatarskich. Faktem jest, że składniki można łatwo wymienić, dzięki czemu za każdym razem możemy cieszyć się innym, pysznym smakiem. Na przykład, zamiast jagnięciny, możesz wybrać każde inne mięso, nawet drób będzie odpowiedni.
Konieczne jest jedynie dostosowanie czasu gotowania. Możesz także eksperymentować z przyprawami, dodając do potrawy te, które wydają Ci się najbardziej odpowiednie. Makaron można łatwo zastąpić np. ziemniakami, uzyskując zupełnie nowe danie.
Składniki
- Mielona jagnięcina – 500 g
- Makaron – 400 g
- Cebula – 1 sztuka
- Marchewka – 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej słonecznikowy – do smaku
- Sól – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
- Ulubiona przyprawa do mięsa – do smaku
Przygotowanie
Pokrój mięso w kostkę i dodaj je porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju roślinnego. Smaż, ciągle mieszając. Mięso powinno być duszone we własnym soku pod pokrywką.
Pokrój cebulę i dodaj do mięsa, wymieszaj, a po kilku minutach dodaj posiekaną marchewkę. Posól, popieprz i dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj i duś. Jeśli płynu nie jest wystarczająco, a mięso zaczyna się palić, dodaj trochę wody.
Pokrój pomidory i dodaj je do mięsa, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Drobno posiekaj pietruszkę. Sprawdź gotowość mięsa, jeśli jest miękkie, dodaj posiekane zioło i zwiększ moc kuchenki.
Dodaj makaron bezpośrednio na patelnię do sosu, w którym duszone jest mięso. Jeśli skończy się woda na patelni, dodaj ponownie wrzącą wodę i gotuj na wolnym, aż makaron będzie miękki, mieszaj okresowo.
Gdy makaron z mięsem będzie gotowy, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. Do przygotowania makaronu tatarskiego z mięsem najlepiej jest użyć makaronu z pszenicy durum, a danie najlepiej gotować w kotle. Ale jeśli go nie masz, użyj dużej patelni.