Te kulki wszyscy kochają: Z 2 litrów kefiru i zrobiłam przysmak, którego nie kupisz w żadnym sklepie.
To bardzo oryginalna i smaczna przystawka, która dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Szukałam idealnego przepisu w internecie przez długi czas i teraz robię go regularnie.
Potrzebujesz:
- kefir 3,2% tłuszczu – 2 l;
- olej roślinny – 150 ml;
- aromatyczne, ulubione przyprawy, czosnek, bazylia;
- Sól.
Przygotowanie:
Umieść oba opakowania kefiru (najlepiej w kartoniku) w zamrażarce do całkowitego zamarznięcia.
Zdejmij opakowanie i umieść zamrożony kefir na sicie wyłożonym gazą.
Kiedy się rozpuści, serwatka spłynie. Teraz złóż gazę na kilka warstw i odciśnij dobrze pozostały płyn.
Po odsączeniu całej serwatki weź mała łyżeczkę lub łyżeczkę do lodów i uformuj z masy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.
Wskazówka: posól masę do smaku według uznania. Jeśli Twoja masa jest zbyt sucha, dodaj do niej trochę serwatki. Wlej trochę oleju roślinnego do czystego i suchego pojemnika i dodaj ulubione przyprawy, aromatyczne zioła, suszony czosnek itp.