Smaczna i niesamowicie apetyczna: Pyszna sałatka zagadka dla gości.
Pyszna sałatka „Zagadka dla gości” jest bardzo łatwa do przygotowania. Uwodzicielsko apetyczna, delikatna, sycąca sałatka z kurczakiem przyjemnie zaskoczy Cię swoim smakiem.
Oszałamiająca kombinacja wszystkich składników nadaje potrawie niesamowity smak. Przygotowanie według naszego przepisu krok po kroku sałatki „Zagadka dla gości” jest banalnie proste dla każdego!
Składniki:
- jajo kurze – 4 sztuki;
- filet z kurczaka (pieczony lub gotowany) – 200 gramów;
- świeży ogórek (ewentualnie małosolny lub marynowany) – 4 sztuki;
- cebula – 1 sztuka;
- mąka pszenna – 1 łyżka stołowa;
- skrobia ziemniaczana- 1 łyżka stołowa;
- majonez – 3 łyżki stołowe;
- olej roślinny;
- mielony czarny pieprz;
- sól
Przygotowanie:
Aby przygotować tę pyszną sałatkę 4 jaja kurze wbij do głębokiego pojemnika. Dodaj sól do smaku, szczyptę zmielonego czarnego pieprzu i wymieszaj wszystko widelcem, aż uzyskasz jednorodną masę. Do ubitych jaj dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę skrobi i ponownie wszystko dobrze wymieszaj, na gładką masę.
Ciasto jest gotowe. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i włóż na kuchenkę. Wlej trochę ciasta na rozgrzany olej, równomiernie rozprowadź po patelni i smaż „naleśnik” po obu stronach na małym ogniu, na złoty kolor. Z pozostałym ciastem zrób to samo.
Gotowe „naleśniki” pozostawiamy do ostygnięcia (z tej ilości składników otrzymasz 5 cienkich naleśników). Cebulę obierz, umyj i pokrój na pół pierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej. Na rozgrzany olej dodaj cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu, na złoty kolor.
Ułóż schłodzone naleśniki jeden na drugiego, zwiń w rulon i pokrój nożem na cienkie paski (jak spaghetti). Ogórka pokój na cienkie, długie paski. Podziel ugotowany (upieczony) filet z kurczaka na kawałki. W dużej, głębokiej misce umieść pokrojone „naleśniki”, kurczaka, ogórka, cebulę, majonez i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż przygotowaną pyszną sałatkę na talerzu i podawaj do stołu.