Tylko jeden tajny składnik i zupa nabiera niepowtarzalnego smaku: Odkąd jem ten kapuśniak stale chudnę.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego nasi przodkowie byli tak zdrowi i odporni? Oczywiście dzięki aktywnemu trybowi życia i żywieniu . Weźmy na przykład kozaków zaporoskich, którzy słynęli z potężnego zdrowia i odwagi na całym świecie.
Istnieje wiele legend na temat ich diety, a większość z nich uważa się za prawdziwe . Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was danie, które przygotowywali Kozacy, wracając z długich wędrówek i bitew, kapuśniak z wieprzowiną. Tylko jeden tajny składnik i zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i staje się niezwykle sycąca.
Składniki
- Wieprzowina 900 g
- Ziemniaki 500 g
- Cebula 3 sztuki
- Marchewka 200 g
- Korzeń pietruszki 100 g
- Seler 100 g
- Kapusta kiszona 500 g
- Proso 40 g
- Czosnek 1 ząbek
- Liść laurowy 1 sztuka
- Sól 1 łyżeczka
- Pietruszka 20 g
Przygotowanie
Opłukaj wieprzowinę, umieść w głębokim rondlu, zalej wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Usuń piankę, zmniejsz ogień i dodaj jedną marchewkę i cebulę. Gotuj wszystko przez około godzinę pod zamkniętą pokrywą. Wyjmij gotowe mięso z garnka..
Pozostałe marchewki, cebulę, seler naciowy i korzeń pietruszki obierz i pokrój w paski, a następnie podsmaż na patelni, na maśle lub smalcu.
Kapustę opłukaj, wyciśnij i duś na małym ogniu, stopniowo dodając bulion. Podczas duszenia przygotuj tajny składnik: w moździerzu lub przy użyciu blendera wymieszaj słoninę z ząbkiem czosnku i zieloną pietruszką.
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostki i wrzuć do zupy. Gdy już są prawie gotowe, dodaj do garnka duszoną kapustę i proso, a następnie warzywa.
Kilka minut po dodaniu kapusty dodaj pokrojoną wieprzowinę, liść laurowy i sól. Następnie wyłącz ogień i pozostaw garnek pod pokrywą na 20–30 minut. Podawaj do stołu z łyżeczką śmietany, posiekanymi ziołami i świeżym chlebem.