Tylko jeden tajny składnik i zupa nabiera niepowtarzalnego smaku: Odkąd jem ten kapuśniak stale chudnę.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego nasi przodkowie byli tak zdrowi i odporni? Oczywiście dzięki aktywnemu trybowi życia i żywieniu . Weźmy na przykład kozaków zaporoskich, którzy słynęli z potężnego zdrowia i odwagi na całym świecie.

Istnieje wiele legend na temat ich diety, a większość z nich uważa się za prawdziwe . Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was danie, które przygotowywali Kozacy, wracając z długich wędrówek i bitew, kapuśniak z wieprzowiną. Tylko jeden tajny składnik i zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i staje się niezwykle sycąca.

Składniki

  • Wieprzowina 900 g
  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula 3 sztuki
  • Marchewka 200 g
  • Korzeń pietruszki 100 g
  • Seler 100 g
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Proso 40 g
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy 1 sztuka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pietruszka 20 g

Przygotowanie

Opłukaj wieprzowinę, umieść w głębokim rondlu, zalej wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Usuń piankę, zmniejsz ogień i dodaj jedną marchewkę i cebulę. Gotuj wszystko przez około godzinę pod zamkniętą pokrywą. Wyjmij gotowe mięso z garnka..

Pozostałe marchewki, cebulę, seler naciowy i korzeń pietruszki obierz i pokrój w paski, a następnie podsmaż na patelni, na maśle lub smalcu.

Kapustę opłukaj, wyciśnij i duś na małym ogniu, stopniowo dodając bulion. Podczas duszenia przygotuj tajny składnik: w moździerzu lub przy użyciu blendera wymieszaj słoninę z ząbkiem czosnku i zieloną pietruszką.

Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostki i wrzuć do zupy. Gdy już są prawie gotowe, dodaj do garnka duszoną kapustę i proso, a następnie warzywa.

Kilka minut po dodaniu kapusty dodaj pokrojoną wieprzowinę, liść laurowy i sól. Następnie wyłącz ogień i pozostaw garnek pod pokrywą na 20–30 minut. Podawaj do stołu z łyżeczką śmietany, posiekanymi ziołami i świeżym chlebem.

Gotuj z przyjemnością i dziel się ze znajomymi nowymi przepisami!

error: Treść zabezpieczona !!