Błagałam o ten przepis i w końcu go mam: Próbowałem tych kotletów na ślubie u koleżanki.
Jeszcze nie próbowałeś tak soczystych kotletów. Przepis ten jest szybką i smaczną opcja na pyszny, rodzinny obiad. Ogólnie rzecz biorąc trzeba je ugotować i spróbować.
Cygańskie kotleciki – składniki na kotlety:
- 2 kg wieprzowiny
- 1-2 cebule
- 1 jajko
- 3 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- olej do smażenia
- świeże zioła
- mąka
Składniki na marynowaną cebule:
- 1 cebula
- 1 gałązka kopru
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Najlepiej jest wybrać średnio tłusty wieprzowinę. Mięso i cebulę zmiel, wymieszaj.
Teraz dodaj sól, pieprz i zioła do zmielonego mięsa. Możesz także dodać do mięsa ulubione przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone.
Dodaj też jedno jajko do mielonego mięsa, wymieszaj. Farsz gotowy. Najważniejsze jest to, że nie dodajemy pieczywa.
Z masy uformuj małe kotlety. Wsyp trochę mąki na talerz i obtocz w niej gotowe kotlety. Następnie włóż je na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż około 7 minut z jednej strony i 7 z drugiej.
Podczas smażenia kotletów przygotuj marynowaną cebulę. Będzie służyć ona jako doskonały dodatek do mięsa. Aby to zrobić w małym pojemniku, wymieszaj ocet i wodę. Do tej marynaty włóż posiekane krążki cebuli i posiekany koperek. Odstaw na chwilę.
Kiedy kotlety staną się rumiane po jednej stronie i drugiej, można je zdjąć z ognia. Będą bardzo soczyste i smaczne, choć można je smażyć dłużej, jeśli lubisz dobrze usmażone kotlety. Połóż danie na talerzu, posyp je marynowaną cebulą i możesz podawać do stołu!