Nie przegap przepisu: Sałatka Francuski pocałunek. Twoi goście oszaleją z zachwytu na jej punkcie.
Być może nigdy nie byłeś we Francji, ale prawdopodobnie wiesz, że jest to jeden z najbardziej romantycznych krajów. Francuzi to prawdziwi smakosze, a francuska kuchnia jest nadzwyczajna. Dlatego sałatka francuski pocałunek ma ogromny urok nie tylko pod względem nazwy, ale także smaku.
Przystawka jest bardzo lekka i delikatna. Świetna kombinacja produktów i przyjemny posmak zapewnią niezapomniane wrażenia niczym prawdziwy pocałunek!
Składniki
- Polędwica Wołowa – 300 g
- Cebula – 1 szt
- Pomidor – 3 sztuki
- Twardy ser – 200 g
- Sól – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Ocet – 1 łyżka
- Woda – 200 ml
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
- Majonez – do smaku
Przygotowanie
Pokrój mięso w paski i podsmaż na oleju słonecznikowym przez 7-8 minut na dużym ogniu. Dodaj sól, pieprz do mięsa i smaż przez kilka minut. Za pomocą ręczników papierowych usuń nadmiar tłuszczu.
Cebulę pokrój w kostkę, wymieszaj w misce z 0,5 łyżeczki soli, cukrem i octem. Wlej wrzącą wodę i pozostaw do ostygnięcia. Pozostaw trochę sera do posypania, resztę wraz z pomidorami pokrój w kostkę. Odlej płyn z cebuli. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku majonezem. Rozłóż na talerzu i posyp drobno startym serem.