Pyszne kotleciki wg babcinego przepisu – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Ziemniaki to warzywo, z którego można zrobić wiele dań z różnych dziedzin kuchni. Tym razem na tapecie znalazły się przepyszne kotleciki wg babcinego przepisu.
Dużym atutem takiego dania jest zagospodarowanie resztek ziemniaków z wczorajszego obiadu, dzięki czemu nie narażamy się na marnowanie żywności, a jednocześnie mamy ciepły i smaczny posiłek kolejnego dnia.
Składniki:
- 6-7 ziemniaków,
- 70 g sera (jakiś twardszy rodzaj),
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- bułka tarta,
- sól,
- 20 g masła,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić. Gdy ziemniaki będą już zimne, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę należy pokroić na drobną kostkę. W misce wymieszać ziemniaki, jajko, cebulę i starty ser. Całość dobrze wymieszać.