Jabłkowe rolki z nadzieniem – mogę je jeść nawet co weekend. Niezwykle smaczne. Obłędny smak

Zapewne każdy z nas uwielbia jabłka. Dzięki zawartym w sobie witaminom są one niezwykle zdrowe i pyszne.

Smaczne rolki z nadzieniem jabłkowo – cynamonowym to idealny pomysł na deserek do popołudniowej kawy czy też herbaty. Na pewno każdy poprosi jeszcze o dokładkę!

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 125 g masła,
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 125 ml kefiru,
  • 75 g cukru pudru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 jajko,
  • 630 g mąki.

Sposób przygotowania:

Przygotowując nadzienie należy zetrzeć obrane jabłka i połączyć je na patelni z dodatkiem cukru, a następnie zagotować to na delikatnym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Płyn musi odparować – wtedy jabłka są dobrze przygotowane.

Do jabłek dodać cynamon, a po wymieszaniu składników, odstawić je w celu ostudzenia. W misce połączyć: masło, kefir, cukier puder i waniliowy, kurkumę, a także olej roślinny i skrobię z jajkami. Do powstałej masy dodawać partiami mąkę i wszystko razem zagniatać na ciasto o jednolitej konsystencji.

Kawałek ciasta o wadze około 30 gram zwinąć w kulkę. Rozwałkować je, a potem wyłożyć na niego nadzienie i po wypoziomowaniu skręcić w rulon.

Rolki piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!