Jabłkowe rolki z nadzieniem – mogę je jeść nawet co weekend. Niezwykle smaczne. Obłędny smak
Zapewne każdy z nas uwielbia jabłka. Dzięki zawartym w sobie witaminom są one niezwykle zdrowe i pyszne.
Smaczne rolki z nadzieniem jabłkowo – cynamonowym to idealny pomysł na deserek do popołudniowej kawy czy też herbaty. Na pewno każdy poprosi jeszcze o dokładkę!
Składniki:
- 4 jabłka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 125 g masła,
- 125 ml oleju roślinnego,
- 125 ml kefiru,
- 75 g cukru pudru,
- 10 g cukru waniliowego,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 jajko,
- 630 g mąki.
Sposób przygotowania:
Przygotowując nadzienie należy zetrzeć obrane jabłka i połączyć je na patelni z dodatkiem cukru, a następnie zagotować to na delikatnym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Płyn musi odparować – wtedy jabłka są dobrze przygotowane.
Do jabłek dodać cynamon, a po wymieszaniu składników, odstawić je w celu ostudzenia. W misce połączyć: masło, kefir, cukier puder i waniliowy, kurkumę, a także olej roślinny i skrobię z jajkami. Do powstałej masy dodawać partiami mąkę i wszystko razem zagniatać na ciasto o jednolitej konsystencji.
Kawałek ciasta o wadze około 30 gram zwinąć w kulkę. Rozwałkować je, a potem wyłożyć na niego nadzienie i po wypoziomowaniu skręcić w rulon.