Pyszna cukinia z czosnkiem może stać się rewelacyjną przekąską. Nie trzeba przy tym brudzić rąk, a będziemy mogli spróbować ciekawego dania.

Cukinia z czosnkiem to świetna propozycja na przygotowanie szybkiej i prostej przekąski. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników, które z pewnością każdy posiada w swojej kuchni.

Składniki:

  • 3 szt. cukinii,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1-2 łyżki sezamu,
  • 100 ml oleju sojowego,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Cukinię należy dokładnie umyć i wykonać delikatne rowki na jej powierzchni za pomocą widelca.

Wcześniej należy również obrać warzywo.

Obie końcówki obciąć.

Cukinię przekroić na pół, a następnie jeszcze na mniejsze kawałki, aby były w sam raz do ręki podczas ich jedzenia.

Umieścić ją w torebce przeznaczonej do kontaktu z żywnością i dodać obie mąki.

Zamknąć szczelnie torebkę i potrząsnąć jej zawartością, żeby cukinia połączyła się z mąkami.

Następnie jajka ubić i połączyć je z cukinią w misce.

Dokładnie wymieszać, a potem rozgrzać olej na patelni.

Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Upieczone kawałki cukinii przełożyć w misce i dodać do niej drobno starty czosnek i wlać sos sojowy.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!