Pyszna cukinia z czosnkiem może stać się rewelacyjną przekąską. Nie trzeba przy tym brudzić rąk, a będziemy mogli spróbować ciekawego dania.
Cukinia z czosnkiem to świetna propozycja na przygotowanie szybkiej i prostej przekąski. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników, które z pewnością każdy posiada w swojej kuchni.
Składniki:
- 3 szt. cukinii,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 jajka,
- olej roślinny do smażenia,
- 1-2 łyżki sezamu,
- 100 ml oleju sojowego,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Cukinię należy dokładnie umyć i wykonać delikatne rowki na jej powierzchni za pomocą widelca.
Wcześniej należy również obrać warzywo.
Obie końcówki obciąć.
Cukinię przekroić na pół, a następnie jeszcze na mniejsze kawałki, aby były w sam raz do ręki podczas ich jedzenia.
Umieścić ją w torebce przeznaczonej do kontaktu z żywnością i dodać obie mąki.
Zamknąć szczelnie torebkę i potrząsnąć jej zawartością, żeby cukinia połączyła się z mąkami.
Następnie jajka ubić i połączyć je z cukinią w misce.
Dokładnie wymieszać, a potem rozgrzać olej na patelni.
Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Upieczone kawałki cukinii przełożyć w misce i dodać do niej drobno starty czosnek i wlać sos sojowy.