Ziemniaki po egipsku to pyszna propozycja nawet dla najbardziej wybrednych zjadaczy. To pyszne i zaskakujące danie, którego każdy będzie chciał spróbować.

Egipskie ziemniaki to ciekawe i pyszne danie, które pokocha każdy. Każdy będzie chciał więcej.

To danie ma tę zaletę, że jest bardzo sycące i można je zrobić ze składników, które są łatwo dostępne i uwielbiane przez prawie wszystkich. Te ziemniaki są jednymi z najlepszych na świecie. Te ziemniaki są warte wysiłku. Ten wyjątkowy przepis jest naszym zaproszeniem dla Ciebie.

Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżeczki oleju
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 200 ml soku pomidorowego lub małego przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • Posypać serem na wierzchu
  • 2 cebule pokrojone w krążki

Jak przygotować?

Najpierw posmaruj olejem blachę do pieczenia. Następnie obierz i pokrój ziemniaki w cienkie kółka. Jako pierwszą warstwę dania ułóż je. Następnie na wierzchu ziemniaków ułożyć mięso mielone. W następnej kolejności dodajemy cebulę.

Solimy, pieprzymy i doprawiamy wszystko według własnych upodobań. Następnie dodajemy wierzchnią warstwę ziemniaków. Następnie dodajemy jogurt z sokiem pomidorowym. Ponownie doprawiamy, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200°C pod folią.

Po 30 minutach zdejmujemy folię i posypujemy serem. Danie jest gotowe do spożycia, gdy ser się rozpuści. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!