Ten przepis to świetny pomysł na deser do kawy i herbaty.
Z tego przepisu powstaje pyszny deser, który łatwo zrobić w zaledwie 15 minut.
Może być stosowany do herbaty lub kawy i nie wymaga nawet pieczenia. Możesz go zrobić na tacy, w kubkach lub w misce. Możesz również użyć go jako nadzienia w ciastach i innych deserach.
Potrzebne składniki
- 500 g śmietany
- 150 mililitrów wody
- 1 paczka żelatyny
- 300g mleka skondensowanego
Dodatkowo
- Ciasteczka maślane
- Kawa – do zaparzenia
Do dekoracji
- 200g czekolady
- 250 mililitrów bitej śmietany
Jak przygotować.
Deser można zrobić bez herbatników. Są one całkowicie opcjonalne. Najpierw weź dużą miskę i ułóż na niej warstwę biscotti lub herbatników.
Przed umieszczeniem herbatników możesz je namoczyć w mleku lub kawie. Następnie w osobnej misce umieść śmietanę. Ubij ją z mlekiem skondensowanym. Żelatynę wymieszaj z odrobiną wody.
Śmietanę wymieszać z żelatyną po jej rozpuszczeniu. Warstwę możesz ułożyć bezpośrednio w misce lub nad ciastkami. Następnie należy przygotować polewę. Śmietankę należy podgrzać na średnim ogniu. Do śmietanki dodać czekoladę i dobrze wymieszać.