Moja rodzina uwielbia kapustę marynowaną z octem. Przepis.
Dziś podzielę się przepisem na marynowanie kapusty z octem.
Wszyscy członkowie mojej rodziny uwielbiają jej pyszny smak i jest ona stałym elementem na naszym stole podczas Święta Dziękczynienia.
Do jej przygotowania potrzebne będą następujące rzeczy:
- Biała kapusta, 2-3 kg
- 2-3 marchewki,
- 5-6 ząbków czosnku
- 1,5 litra wody
- 9 łyżek stołowych cukru
- 200 ml octu,
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak przygotować:
Kapustę umyj, a następnie każdą główkę pokrój na 8-10 części. Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Czosnek należy pokroić na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w pojemniku.
Do rondla wlać wodę, dodać ocet, cukier i sól. Możesz dodać więcej przypraw, aby smak był bardziej intensywny. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj kapustę, marchew i czosnek.