Moja rodzina uwielbia kapustę marynowaną z octem. Przepis.

Dziś podzielę się przepisem na marynowanie kapusty z octem.

Wszyscy członkowie mojej rodziny uwielbiają jej pyszny smak i jest ona stałym elementem na naszym stole podczas Święta Dziękczynienia.

Do jej przygotowania potrzebne będą następujące rzeczy:

  • Biała kapusta, 2-3 kg
  • 2-3 marchewki,
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 9 łyżek stołowych cukru
  • 200 ml octu,
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak przygotować:

Kapustę umyj, a następnie każdą główkę pokrój na 8-10 części. Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Czosnek należy pokroić na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w pojemniku.

Do rondla wlać wodę, dodać ocet, cukier i sól. Możesz dodać więcej przypraw, aby smak był bardziej intensywny. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj kapustę, marchew i czosnek.

Po całkowitym ostygnięciu solanki możesz umieścić pojemnik wraz z całą zawartością w lodówce na jeden dzień. Delektuj się łagodnie pikantną, marynowaną w occie kapustą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!