Tak przygotowywała mięso moja Babcia. Ten smak wszystkich oczaruje
Delikatne mięso, rozpływające się w ustach kawałki, soczyste kąski. Aż ślinka cieknie!
Jeśli myślisz, że taki efekt potrafi osiągnąć tylko doświadczony kuchmistrz, to spróbuj i przekonaj się sam. Potrawa będzie ozdobą każdego świątecznej uczty. Jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, i jako zakąska.
Potrzebne składniki:
- 2 kg mięsa (wieprzowina, np. łopatka)
- 100 ml wody
- 100 ml sosu sojowego
- sok z połówki cytryny
- 25 g przyprawy do marchewki po koreańsku (lub innej ulubionej)
- sól
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj dokładnie wodę, sos sojowy, sok cytrynowy, przyprawę i sól. Umyte mięso umieść w szczelnym woreczku i zalej tą mieszanką. Usuwając powietrze z torebki zawiąż ją. Zabezpiecz jeszcze jedną warstwą folii, a całość przenieś do miski i trzymaj w lodówce przez 24 h.
W międzyczasie należy mięso obracać, aby całe było pokryte marynatą i przeszło jej aromatem. Po upływie dnia owiń sztukę mięsa nicią. Włóż do rękawa do pieczenia bądź owiń szczelnie folią aluminiową i umieść na blaszce.