Ten przepis przyciągnie Cię jak magnes. Kto nie jest zakochany w tym deserze.
Po pierwszym kęsie zostaniesz zauroczony kremową konsystencją i niezrównanym smakiem ciasta. Wyjątkowe momenty przeżyją Twoje kubki smakowe.
Składniki:
Nadzienie:
- 7 żółtek jaj
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 7 łyżek cukru
- 8 jednostek mleka
- 6 miarek mąki
- 1 paczka śmietanki do ubijania
- 250g margaryny
- 50g czekolady
Podstawa:
- 7 białek z jaj
- 7 porcji cukru
- 3 łyżki wody (w temperaturze pokojowej)
- 7 łyżek mąki (pszennej lub półgrubej opcjonalnie)
Polewa:
- Nieco rumu
- 1 mała łyżka mleka
Instrukcje:
Podstawa: W pierwszej kolejności dokładnie wymieszaj 7 białek. Później dodawaj powoli cukier, mąkę oraz wodę. Kiedy masa będzie spójna, przekładaj ją do lekko natłuszczonej formy. Piecz w temperaturze 160°C, aż ciasto przybierze złoty kolor (mniej więcej 25 minut). Po upieczeniu, daj mu ostygnąć, po czym polej przygotowaną polewą rumową.
Nadzienie: W misce łącz żółtka z cukrem, mąką, skrobią oraz 100 ml mleka. Wsyp do tego gorące mleko i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Po ostygnięciu dodaj margarynę i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Rozprowadź ten krem na uprzednio upieczoną podstawę.