Pikantne plastry wieprzowiny – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
Karkówka to bardzo smaczne i soczyste mięso. Wystarczy prosta przyprawa, aby wyczarować wspaniałe danie.
Tak przygotowaną karkówkę smażymy z boczkiem na smalcu, a przygotowany z bulionu pikantny sos pomidorowy świetnie do niej pasuje. Podawane z ryżem lub makaronem.
Składniki
- 4 plasterki karkówki
- 3 duże cebule
- sól
- mielony pieprz
- 3-4 ząbki czosnku do smaku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- zwykła mąka do posypania mięsa
- 1 łyżka smalcu
- 100 g boczku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml bulionu do polewania
- 3 łyżki oleju do smażenia
Proces przygotowania
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz i wyciśnij ząbki czosnku. Umyte, osuszone plastry mięsa nacinamy kilka razy wzdłuż krawędzi, aby się nie zwijały. Sól, pieprz i natrzyj plastry wyciśniętym czosnkiem. Posypać lekko mieszanką wędzonej i ostrej papryki, oprószyć mąką.
Na dużej patelni podsmaż z obu stron plastry mięsa na smalcu i boczku, odłóż na bok. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, aż się zrumieni. Mięso włóż ponownie na patelnię i zalej 100 ml bulionu, który wymieszaliśmy z puree. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając bulionem, aż mięso będzie miękkie, około 20-30 minut.