Pyszne drożdżówki – Znikają ze stołu w kilka chwil. Sprawdzony przepis.

Puszyste ciastka drożdżowe pełne twarogu.

Idealne na urodziny, wesela czy niedzielną kawę. Jeśli nie zjesz od razu, nie martw się. Te bułeczki zachowają świeżość przez 3 dni w zamykanym pojemniku.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 200 g mąki zwykłej
  • 4 żółtka
  • 100 g roztopionego smalcu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżka cukru do drożdży
  • 30 g drożdży
  • 230-250 ml mleka
  • 2 łyżki rumu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól

Nadzienie:

  • 300 g dżemu (około)
  • cukier
  • rum
  • cynamon

Nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu (kostki)
  • 1 duże jajko
  • cukier do smaku
  • skórka cytrynowa
  • garść rodzynek namoczonych w rumie

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 100 g mąki półgrubej
  • 100 g cukru pudru

Do rozprowadzania:

  • roztopione masło z rumem

Proces przygotowania

Najpierw do porcji letniego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dodać drożdże. Ciasto dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Przygotujemy nadzienie z twarogu.

Wymieszaj twarożek, jajka, cukier do smaku, skórkę z cytryny i rodzynki. Przygotujemy dżem. Wymieszaj je z cynamonem, rumem i cukrem. Zrób okruchy – wymieszaj (ugniataj) masło z cukrem i mąką. Na posypaną mąką bułkę wycinamy kawałki ciasta. Każdą część spłaszczamy, napełniamy farszem i zamykamy.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób w środku ciasta wgłębienie, posmaruj jajkiem, dodaj dżem i bułkę tartą. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut, aż ciasto będzie różowe. Jeszcze gorące posmaruj roztopionym masłem i rumem.

error: Treść zabezpieczona !!