Pyszne drożdżówki – Znikają ze stołu w kilka chwil. Sprawdzony przepis.
Puszyste ciastka drożdżowe pełne twarogu.
Idealne na urodziny, wesela czy niedzielną kawę. Jeśli nie zjesz od razu, nie martw się. Te bułeczki zachowają świeżość przez 3 dni w zamykanym pojemniku.
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki półgrubej
- 200 g mąki zwykłej
- 4 żółtka
- 100 g roztopionego smalcu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki cukru + 1 łyżka cukru do drożdży
- 30 g drożdży
- 230-250 ml mleka
- 2 łyżki rumu
- otarta skórka z 1 cytryny
- sól
Nadzienie:
- 300 g dżemu (około)
- cukier
- rum
- cynamon
Nadzienie serowe:
- 500 g twarogu (kostki)
- 1 duże jajko
- cukier do smaku
- skórka cytrynowa
- garść rodzynek namoczonych w rumie
Kruszonka:
- 80 g masła
- 100 g mąki półgrubej
- 100 g cukru pudru
Do rozprowadzania:
- roztopione masło z rumem
Proces przygotowania
Najpierw do porcji letniego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dodać drożdże. Ciasto dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką. Przygotujemy nadzienie z twarogu.
Wymieszaj twarożek, jajka, cukier do smaku, skórkę z cytryny i rodzynki. Przygotujemy dżem. Wymieszaj je z cynamonem, rumem i cukrem. Zrób okruchy – wymieszaj (ugniataj) masło z cukrem i mąką. Na posypaną mąką bułkę wycinamy kawałki ciasta. Każdą część spłaszczamy, napełniamy farszem i zamykamy.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób w środku ciasta wgłębienie, posmaruj jajkiem, dodaj dżem i bułkę tartą. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut, aż ciasto będzie różowe. Jeszcze gorące posmaruj roztopionym masłem i rumem.