Domowe risotto – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Z włoskim risotto nie ma wiele wspólnego, ale to uczciwe polskie risotto, które lubimy z porcją tartego sera i kiszonego ogórka, umieszczoną obok zgrabnej gałki. Szybki, tani i łatwy obiad, gotowy prawie bez pracy, nigdy Cię nie zawiedzie.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu (250-300 g)
  • 1 łyżka smalcu (lub masła)
  • 1 cebula
  • 250-300 g kurczaka (lub indyka)
  • mielony pieprz
  • 1 szczypta soli
  • słodka czerwona papryka (do smaku)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • twardy ser do posypania

Do smaku:

  • groszek
  • mała marchewka
  • kukurydza

Proces przygotowania

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Do rondelka wrzucamy smalec lub masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, która nie powinna się zrumienić, a jedynie spienić. Mięso z kurczaka lub indyka myjemy i kroimy w kostkę. Połóż mięso na spienionej cebuli i pozwól mu wciągnąć się ze wszystkich stron.

Dodać słodką paprykę, sól i pieprz, po wymieszaniu przecier pomidorowy i ponownie wymieszać. Dodać dokładnie umyty ryż, wymieszać i zalać bulionem z kurczaka. Na koniec wymieszaj groszek i marchewkę z kukurydzą.

Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij rondelek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Następnie sprawdzamy, czy ryż jest wystarczająco miękki i podajemy posypany tartym serem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!