Domowe risotto – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.
Z włoskim risotto nie ma wiele wspólnego, ale to uczciwe polskie risotto, które lubimy z porcją tartego sera i kiszonego ogórka, umieszczoną obok zgrabnej gałki. Szybki, tani i łatwy obiad, gotowy prawie bez pracy, nigdy Cię nie zawiedzie.
Składniki
- 1 szklanka ryżu (250-300 g)
- 1 łyżka smalcu (lub masła)
- 1 cebula
- 250-300 g kurczaka (lub indyka)
- mielony pieprz
- 1 szczypta soli
- słodka czerwona papryka (do smaku)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu z kurczaka
- twardy ser do posypania
Do smaku:
- groszek
- mała marchewka
- kukurydza
Proces przygotowania
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Do rondelka wrzucamy smalec lub masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, która nie powinna się zrumienić, a jedynie spienić. Mięso z kurczaka lub indyka myjemy i kroimy w kostkę. Połóż mięso na spienionej cebuli i pozwól mu wciągnąć się ze wszystkich stron.
Dodać słodką paprykę, sól i pieprz, po wymieszaniu przecier pomidorowy i ponownie wymieszać. Dodać dokładnie umyty ryż, wymieszać i zalać bulionem z kurczaka. Na koniec wymieszaj groszek i marchewkę z kukurydzą.