Medaliony z sosem grzybowym – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Zastanawiasz się, co dzisiaj ugotować?

Jeśli masz w domu ładny kawałek polędwiczki wieprzowej, dwie garści grzybów i kupę śmietany, wybór jest jasny. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będzie naprawdę sprawiało ci przyjemność.

Składniki

  • 500 g  polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz mielony
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • mąka
  • śmietana 12% (do gotowania)
  • 2 garści świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • olej

Proces przygotowania

Polędwiczkę wieprzową pokroić w medaliony i lekko uderzyć pięścią. Plastry mięsa solimy i pieprzymy, posypujemy mąką. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż w nim cebulę pokrojoną w półpierścienie, aż będzie prawie brązowa. Następnie wkładamy już tylko plastry mięsa i smażymy je z obu stron.

Zdjąć z patelni razem z cebulą, która przykleiła się do mięsa i trzymać w cieple. Do ciasta dodać plasterki grzybów, liść laurowy wraz z pozostałą cebulą i chwilę smażyć. Następnie dodać wodę, dodać majeranek i dusić aż woda wchłonie się w tłuszcz.

Tłuszcz oprószyć około dwiema łyżkami mąki pszennej, podsmażyć i polać śmietaną. Dobrze wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć np. mlekiem. Jako dodatek podajemy ziemniaki pieczone w piekarniku.

error: Treść zabezpieczona !!