Miękkie puree ziemniaczane z masłem – Rodzina nie chce odejść od stołu.
Miękkie puree ziemniaczane z masłem – procedura przygotowania
Sekretem najgładszego puree ziemniaczanego jest masło i czas. Z tego przepisu przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie kiedykolwiek jadłeś, przy użyciu zaledwie kilku składników i cierpliwości.
Składniki
- mączne ziemniaki – 700–800 g
- masło o temperaturze pokojowej – 100 g
- ciepłe mleko – 60 ml
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na małe kawałki i włóż do garnka. Napełnij go zimną wodą, tak aby jej poziom zakrył górną warstwę ziemniaków. Posolić, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 20-30 minut.
Gotuj ziemniaki, aż prawie się rozpadną. Odcedź je i włóż z powrotem na kuchenkę, gdzie poczekaj, aż pozostała woda odparuje przed wyjęciem ich z pieca. Za pomocą tłuczka do ziemniaków stopniowo rozgniataj je na papkę. Posolić, popieprzyć i dodawać w małych porcjach masło. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, aby nie chłodziło gorących ziemniaków.
Kiedy do ziemniaków wciśniemy całe masło, stopniowo dodajemy gorące mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie musisz tego wszystkiego używać.