Karkówka wołowa z sosem koperkowym i kluskami – Smak nie do opisania.
Karkówka wołowa z sosem koperkowym i knedlem – procedura przygotowania. Sos koperkowy to klasyk, który zadowoli wszystkich miłośników smaku i zapachu koperku.
Karkówka wołowa
- karkówka wołowa – 1000 g
- cały czarny pieprz – 4 szt
- całe świeże przyprawy – 3 szt
- sól – do smaku
- liść laurowy – 2 szt
Sos Koperkowy
- bulion wołowy – 1000 ml
- ocet – do smaku
- cukier – do smaku
- masło – 60 g
- mąka zwykła – 50 g
- świeży koperek – do smaku
- śmietana do ubijania – 250 ml
- sól – do smaku
Knedle
- gruba mąka – 500 g
- sól – 1 łyżeczka
- mleko – 300 ml
- jajko – 1 szt
- świeże drożdże – 21 g
- bułka – 1,5 szt
Domowa kluska chlebowa
W mące zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Dodajemy letnie mleko, posypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i czekamy, aż drożdże wyrosną.
Następnie wbij jajko na zakwas i dodaj sól. Bułkę pokroić w małe kostki. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy i na koniec wbijamy w nie pokrojony chleb
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta uformuj dwa identyczne pączki i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W garnku zagotuj wodę i gotuj kluski na małym ogniu przez 10 minut, następnie przewróć i gotuj przez kolejne 10 minut. Wyjmij kluskę z wody i od razu nakłuj ją widelcem na całej długości, aby wypuścić nadmiar pary i zapobiec opadnięciu kluski. Następnie najlepiej pokroić w plasterki i podawać.
Karkówka wołowa i sos koperkowy
Mięso umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i sól. Gotuj mięso na małym ogniu i przez cały czas gotowania zbieraj wytrącone białko. Gdy mięso będzie miękkie, odłóż je na bok. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy.
Stopniowo wlewaj bulion mięsny do zupy i natychmiast mieszaj trzepaczką. Dopraw octem, cukrem, solą i gotuj przez 30 minut. Sos zmiękczyć śmietaną i chwilę gotować. Do sosu dodać drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawiamy cukrem, solą lub octem.