Przepis na drożdżowe bułeczki z jabłkami, których smak z pewnością przypomni Ci dziecięce lata.
Drożdżowe bułeczki z jabłkami to wspomnienie babcinej kuchni i powrót do smaków z dzieciństwa. Puszyste, miękkie bułeczki są lekko słodkie i bardzo sycące, wypełnione jabłkowym nadzieniem z nutą cynamonu.
Ich przygotowanie zajmie Ci mniej niż godzinę, a gotowe bułki możesz przechowywać przez kilka dni. Bułeczki doskonale sprawdzą się jako deser, przekąska lub drugie śniadanie, możesz je też zabrać do pracy, lub poczęstować nimi swoich gości.
Składniki:
- 350 gramów mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 40 gramów miękkiego masła
- 40 gramów świeżych drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 800 gramów jabłek
- sok z połowy cytryny
- garść rodzynek
- szczypta soli
- odrobina cynamonu i wanilii
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego jest zawsze rozczyn – drożdże wymieszaj a cukrem i mlekiem w głębokim naczyniu i pozostaw na około 10 minut do urośnięcia. W tym czasie ubij 1 jajko z dodatkiem wanilii.
Do jajka wsyp mąkę, dodaj miękkie masło i sól, a na koniec wyrośnięte drożdże i przez kilka minut ugniataj ciasto, powinno być miękkie i sprężyste, ale nie przyklejać się do dłoni. Uformuj z niego kulkę, przykryj ja folią i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
Teraz pora na jabłkowe nadzienie. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę, pokrojone jabłka wsyp na patelnię, skrop sokiem z cytryny i duś przez około 20 minut pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodaj cynamon i wymieszaj całość. Pozwól jabłkom ostygnąć, a w międzyczasie zajmij się wyrośniętym już ciastem.
Zagnieć ponownie i podziel je na równe części, uformuj z nich kulki i ponownie przykryj folią. Po 15 minutach każdą z drożdżowych kulek lekko rozpłaszcz i ułóż na nich ostudzone jabłkowe nadzienie, sklejając brzegi, uformuj bułeczki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem sklejoną stroną do dołu.
Na sam koniec posmaruj wierzch każdej bułeczek rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Bułki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni – powinny być wyrośnięte i lekko rumiane. Po upieczeniu możesz posypać bułeczki cukrem pudrem lub przygotować lukier.