Mięso dosłownie rozpływa się w ustach: Schab z puree ziemniaczanym. Przepis.
Fantastyczne mięso. Zwykle robię je z groszkiem, ale świetnie komponuje się również z grzybami lub kukurydzą.
Jako dodatek podajemy puree ziemniaczane z masłem.
Składniki:
- 6 plasterków polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- trochę oleju
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- woda
- groszek (świeży lub mrożony)
- zagęścić zwykłą mąkę
Do smaku:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu pomidorowego
Do dekoracji:
- Zielona cebula
- Pietruszka
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry.
Rozbić, posolić, doprawić plastry mięsa i posypać słodką czerwoną papryką. Drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmażyć na oleju. Gdy cebula się usmaży, upiecz na niej przygotowane mięso.
Skropić wodą i dusić do miękkości. Dodaj groszek i gotuj. Jeśli nie masz groszku, możesz użyć np. mrożonej kukurydzy lub grzybów. W kubku mieszamy wodę z mąką (na jedną szklankę wody dodaję około 1 łyżki mąki). Wlej do garnka wodę z mąką przez sito, aby nie powstały grudki.
Niech się dobrze zagotuje, a na koniec dodaję musztardę i puree – zwykle mieszam też z odrobiną wody. Niech wszystko się zagotuje, a gdy mięso zmięknie, możemy je wyłączyć i podać. Jako dodatek zdecydowanie najlepsze są puree ziemniaczanym z masłem. Alternatywnie możemy również wybrać makaron lub ryż. Życzymy smacznego! 🙂